Video

Paragraaf Progress:

In deze module ga je ervaren hoe je op een andere manier met pijn om kunt leren gaan.
Het kan zijn dat de ene manier je meer aanspreekt dan de andere.
Ik daag je daarom uit alle manieren te onderzoeken zonder oordeel.
Je zou wel eens verrast kunnen worden door het effect, wat je op voorhand waarschijnlijk niet zou durven vermoeden.

Naast onze zintuigelijke waarnemingen, zien, horen, voelen, ruiken en proeven wil ik in dit kader pijn ook een waarneming noemen.
Het kan zijn dat je dagelijks pijn ervaart of alleen wanneer er iets spannends te gebeuren staat of wanneer je stress ervaart.
Hoe dan ook de pijn wordt door jou ervaren en er is geen medicijn wat jou er van af kan helpen. Misschien helpt een pijnstilling tablet tijdelijk, maar ik bedoel langdurige of te wel totale pijnbestrijding.
In de vorige module heb ik al aangegeven dat ontspanning heel belangrijk is bij het verlichten van pijn. Ontspannen kun je leren, ook al krijg ik vaak te horen van cliënten dat ze dat wel erg moeilijk vinden.
En net als bij heel veel andere dingen die je hebt mogen leren in je leven is het belangrijk dat je veel oefent zodat je er steeds beter in kunt worden.
De grootste valkuil is dat als er geen klachten zijn je oefeningen niet te doen. Ontspanningsoefeningen zijn van essentieel belang en vragen om discipline totdat het een gewoonte wordt en een vast onderdeel van jouw dag. Als je dagelijks 15 minuten tijd besteed aan ontspanningsoefeningen zal je merken dat dit een hele positieve uitwerking heeft op je pijnbeleving.

Daarnaast is het belangrijk om te leren hoe je je focus weg kan halen bij de pijnbeleving.

Je kent misschien wel de uitspraak “alles wat je aandacht geeft wordt groter”. Zo werkt dat ook bij pijn. Als je bij de dokter een vingerprikje krijg en je bent helemaal gefocust op de vinger waar het naaldje geplaatst wordt ervaar je het prikje vele male erger dan wanneer je met je aandacht volledig gefocust bent op dat moment op je grote teen.

Door de aandacht te verleggen, wordt je letterlijk afgeleid van de pijn.

Een andere mogelijkheid is pijn voor te stellen als een ruimte waarin je naar binnen kunt. Misschien denk je nu dat spreekt het boven gaande tegen. Ja en nee. Het is een andere manier en vraagt ook een andere aanpak.

Als je de pijn ruimte binnen gaat voelt dat beklemmend en beperkend, en zintuigelijke ervaringen kunnen vertekend zijn. Door een tijdje in die “ruimte” aanwezig te zijn en goed door te blijven ademen, zal je merken dat alles van vorm veranderd, en kun je door de uitgang naar buiten en daar bestaat de pijn niet meer. Ik pas deze oefening zelf regelmatig toe, en weet dat er voor iedereen die ruimte bestaat, waarbinnen je zo kunt transformeren( veranderen), dat je in die andere dimensie kunt uitrusten en bijkomen, lichter worden,(want pijn is zwaar), en bijzondere ervaringen opdoen. In de praktijk is duidelijk geworden dat als je de “boodschap”( dat wat het jou wil vertellen) van de pijn wordt weggenomen blijft de pijn ook weg, zelfs fantoompijn. Soms begint iets om één reden en zet zich voort in een andere reden en soms lijkt het net alsof er een knop is blijven hangen. Dit zien we vooral bij chronische aandoeningen. Door het aanspreken van verschillende bewustzijnslagen is het mogelijk er achter te komen wat er nu eigenlijk nog gehoord moet worden. Soms kan daarbij met succes onderhandeld worden.

Nog een andere mogelijkheid om anders met pijn om te gaan is het toepassen van Mantra’s. Door het concentreren op de klanken en de lettergrepen wordt je als het ware meegenomen in de mantra.
Ik heb in de geluidsopnames een voorbeeld geplaatst.
Dit is de “Hari Om” mantra. Uit deze mantra vloeit een bijzondere rust voort. Hij is heel geschikt voor beginnelingen.

De laatste manier die ik hier wil beschrijven is het toepassen van mudra’s

Mudra’s kunt je inzetten als ondersteuning bij het aanpakken van pijnklachten. Het helpt je meridianen in balans te brengen en die helpen op hun beurt het lichaam zijn zelf genezende krachten te mobiliseren en weer gezond te maken. Als je hier in geïnteresseerd bent  raad ik je aan het Mudra’s boekje aan te schaffen. Het kost ongeveer € 6,00 en is een hele mooie ondersteuning die je overal kunt toepassen.

Ik heb voor deze module 3 handposities geselecteerd die ondersteunend zijn voor gezonde darmen en pijnbestrijding.

Ik wil je heel veel succes wensen met het doorlopen van deze module en de ervaringen die je op gaat doen.

Scroll naar boven