Hoe zit dat nou met Stress en PDS?

Stress lijkt wel niet meer weg te denken in onze samenleving. En een gezonde dosis stress is ook helemaal niet erg. Pas als we niet meer instaat zijn ons te ontspannen en ons lichaam de ruimte geven om te herstellen en uit te rusten ontstaan er problemen.

Dit geldt vooral als je lichamelijke klachten hebt die door Stress getriggerd worden. Een prikkelbare Darm wordt erg beïnvloed door stress.

Hoe zit dat dan precies?  Dit komt door de verbinding tussen de hersenen en de darmen, de hersen-darm-as. De communicatie tussen hersenen en darmen is tweerichtingsverkeer.

Dat er verbinding bestaat tussen je darmen en je hoofd is iets wat we vanuit onze taal al lang weten. We zeggen niet voor niets ‘ik doe het in mijn broek van angst’, of ‘ik schijt zeven kleuren stront’ of ‘ik heb vlinders in mijn buik’

Als je je drukt maakt in je hoofd leidt dat tot extra klachten in je darmen.  Stress heeft een grote negatieve invloed op het functioneren van de hersen-darm-as. Als stress lang aanhoudt, kan dit gevolgen hebben voor het lichamelijk functioneren. Het zorgt namelijk voor het vrijkomen van de hormonen cortisol en adrenaline, waarvan bekent is dat ze een grote impact hebben op het immuunsysteem en de darmen.

Met je levensstijl kun je bijdragen aan een goede communicatie tussen je darmen en je hersenen. Gezonde voeding, voldoende slaap en beweging  en ontspanning kunnen de hersen-darm-as positief beïnvloeden.

Ontspannen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hypnotherapie bij PDS is inmiddels een bewezen therapie waarbij 80 % van de cliënten  hun klachten zien verminderen of verdwijnen. Je leert in deze therapie anders omgaan met prikkels vanuit de buik en de hersenen.

Ook leer je anders omgaan met stressvolle situaties waardoor je darmen minder stressprikkels hoeft te verwerken en kramp en pijn kunnen afnemen. Je leert ook meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en je grenzen goed aan te geven waardoor je veel beter instaat bent om tijd voor jezelf in te richten om je rust en ontspanning te pakken. Ik wil je daarom graag kennis laten maken met een oefening uit het medisch hypnotherapie programma  ’Regisseur over je eigen darmen’ komt.

Via de bijgevoegde link kun je luisteren naar een ontspanningsoefening  om overprikkeling te laten afnemen en je lichaam meer in rust te brengen. 

Voordat je gaat luisteren is het belangrijk dat je eerst een rustig plekje voor jezelf opzoekt waar je ongestoord rustig kunt luisteren en meedoen. Want alleen de gedachte al dat er iemand binnen kan komen en jij daar alert op bent maakt al dat je extra spanning in je lichaam gaat opbouwen. Dat is nou net wat we niet willen toch.

 

Ik ga je heel veel ontspanning wensen met deze oefening en ik hoor graag hoe je deze ervaren hebt.

 

Groetjes

 

Yvonne