Wat gaan we doen in module 6

Paragraaf Progress:

De overwinnaar in jou

Super je bent aanbeland bij module 6.
Dat betekent dat je de moeite hebt genomen om de eerdere modules door te werken. Je hebt jezelf opgelegd dit programma helemaal te doorlopen.
Ervaring leert dat als je op eigen kracht een programma gaat doorlopen, dat er ergens wel een afslag wordt genomen, de motivatie is er niet meer.
Als het komt omdat er geen klachten meer zijn is dat natuurlijk minder erg.
Vaak zit het in iets anders
“Discipline” een woord wat vaak een minder prettig gevoel met zich mee brengt. Het wordt vaak gekoppeld aan “moeten”.
Moeten geeft vaak weerstand.
Lang geleden heb ik een mooie opmerking gehoord, “Repareer het dak als het droog is”, waarmee bedoelt wordt zorg ervoor dat de dingen die belangrijk voor je zijn voldoende aandacht en verzorging krijgen, zodat je niet in de problemen komt.
Als je dit vertaald in dit programma, betekent dat ontspanning zorgt dat je de dingen kunt doen zonder de beperkingen van je PDS klachten.
Door dagelijks je oefeningen te blijven doen, zal je meer ontspanning en minder stress en klachten ervaren.
En toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Waar zit dat nu precies in?

Een oorzaak heb ik al genoemd. Je hebt misschien minder klachten en daardoor vind je het doen van de oefeningen minder belangrijk geworden. De acute noodzaak is er niet meer.
Een andere oorzaak kan te maken hebben met keuzes maken.
Kies je voor jezelf en maak je even tijd vrij of laat je je met allerlei zaken meeslepen en kom je aan het einde van de dag erachter dat je er weer niet aan toe gekomen bent.
Ook uitstelgedrag is een belangrijke oorzaak om iets niet te doen.
Een hoge mate van perfectionisme zorgt er ook vaak voor, om maar niet te beginnen. En in veel gevallen zit daar weer angst onder. Angst dat het niet zo wordt zoals jij het graag zou willen. We vervallen in uitstel gedrag. Herken je dat?

Het naarste van uitstelgedrag is dat het veel stress oplevert. Bewust en onbewust. Iedere keer dat je gedachte gaan naar dat wat je eigenlijk zou moeten doen maar nog niet hebt gedaan, verspil je onnodig energie en tijd.
En door er alleen aan te blijven denken gebeurt er niets en heb je eigenlijk 2 x tijdverlies. En tijd is vaak dat waar we het meest van tekort komen. Dus nog meer stress.
Het uitstellen heeft nog een heel vervelende consequentie. De berg met dingen die je nog moet doen wordt steeds hoger. De spanning gaat hierdoor toenemen en dit veroorzaakt weer klachten.
Kortom uitstel gedrag is wel een item dat aangepakt mag worden.
Want hoe fijn is het als je de dingen die voor jou belangrijk zijn ook kan doen. Je lijstje kunt afvinken en rust kunt ervaren, tevreden over jezelf kunt zijn en jezelf als overwinnaar te mogen betitelen?

In deze module krijg je oefeningen aangereikt die inzicht geven waarom en welke dingen er vaak door jou uitgesteld worden en hoe je op een makkelijke manier hier verandering in aan kunt brengen.
En onthoud dat iedere dag een klein beetje veranderen werkt veel beter dan in een keer alles willen veranderen.

Breng in kleine stappen de regie terug in je leven en je krijgt er rust en ontspanning voor terug.

Heel veel succes.

Yvonne

Scroll naar boven